Stránky

sobota 18. júla 2015

Ochutnali sme "Keto"Diet

Po dlhšom čase od nášho posledného testovania (ochutnávania) produktu ubehla už nejaká doba. Takže už je na čase opäť ochutnať niečo nové a zdravé a dať vám o tom vedieť. Oslovila nás Česká firma KetoDiet aby sme ochutnali a zrecenzovali ich produkty. Ponuku sme samozrejme prijali (veď podľa názvu Keto, to musí byť fajn, nie?) a po príchode testovacieho balíčku sme sa mohli pustiť do "jedenia".

KetoDiet


Po prečítaní prvého emailu od firmy KetoDiet mi v prvom rade ich názov napovedal predaj produktov keto stravy (tukovo-proteínovej, nízko-sacharidovej) z čoho som bol nadšený. "Konečne firma, ktorá ide dobrým smerom." Mne osobne by takáto strava vyhovovala, keďže  počas dňa "hladujem" a "prejedávam sa" večer. Ale naozaj budú produkty vyhovovať popisu keto? To práve ideme zistiť. KetoDiet ponúka kompletné stravovanie počas dňa piatimi "jedlami". V ponuke sú polievky, omelety, kaše, proteínové tyčinky a proteín. Všetky produkty sú vo forme prášku (okrem tyčiniek) a pripravujú sa jednoduchým zmiešaním s vodou. Nasledoval okamih pravdy a teda zloženie produktov. Moje nadšenie mierne upadlo, pretože slovo produkty nespĺňajú podmienku ketostravy (neobsahujú, alebo obsahuje len málo tukov), ale aspoň sú založené na vysokom podiely bielkovín/proteínov. Aby všetko bolo na správnom mieste, stačilo by zmeniť názov "KetoDiet" na "BielkoDiet" (čo už neznie tak marketingovo). Podrobnejšie zloženie jednotlivých produktov sa dočítaš postupne v článku. Poďme sa teda už pustiť do ochutnávania/testovania jedál.

Kaša

Príchute: čokoláda, vanilka, jablko+škorica
Zloženie (100g): podrobné zloženie na stránke
Bielkoviny 55,5g
Sacharidy 27,3g
z toho cukry 7,3g
z toho vláknina 20g
Tuky 6,1g
z toho SAFA 1,6g
Soľ 2,3g

Príprava: V návode na obale sa píše rozmiešať obsah sáčku v 250-300 ml (na stránke to je 150-170 ml) vody a potom zmes zohriať v mikrovlnke. Keďže tu nie sme vyznávači takejto tepelnej úpravy, zohriali sme vodu normálnym spôsobom (napr. v kanvici) na 50°C. Skúšali sme takisto rôzne metódy rozmiešania aby nezostali v zmesi žiadne hrudky a takisto sme sa hrali s množstvom vody. Najlepšie sa nám osvedčilo 150 ml vody a vymiešanie v shakeri.

Vyhodnotenie: Vďaka obsahu vysokému obsahu bielkovín je kaša vhodná na raňajky ale aj na večeru. Na môj vkus je kaša aj pri 150 ml vody riedka a pripomína konzistenciou skôr krupicu ako kašu. Celkový dojem a chuť je však pozitívna, navyše kaša nie je ani prehnane sladká.
Upgrade: Pre ešte lepšiu chuť si rozmiešajte prášok s mliekom (napr. aj kokosovým) a môžte vyskúšať pridať aj tvaroh a orechy. 

Polievka

Príchute: gulášová, zelenina+huby, zelenina+syr
Zloženie (100g): podrobné zloženie na stránke
Bielkoviny68g
Sacharidy4,9g
z toho cukry2,9g
z toho vláknina2g
Tuky4,4g
z toho SAFA1,5g
Soľ8g

Príprava: Opäť jednoduchá príprava, ktorá spočíva v zohriatí 200 ml (aj 300 ml) vody, nie však do varu. Potom rozmiešať obsah sáčku s vodou (shaker, mini-mixér, ...). Polievku si dáš potom do hrnčeka alebo do taniera.

Vyhodnotenie: Ak nemáš doma žiadne zásoby a obchody sú pozatvárané alebo sa ti jednoducho nechce variť, tak potom táto polievka splní účel teplého a výživného jedla (veľké množstvo bielkovín). Polievky sú k tomu aj chutné ale na pravý domáci vývar nemajú.

Omeleta

Príchute: hríbová, syrová, slaninová
Zloženie (100g): podrobné zloženie na stránke
Bielkoviny62g
Sacharidy19,3g
z toho cukry2,1g
z toho vláknina5,5g
Tuky7,8g
z toho SAFA1,5g
Soľ5g

Príprava: Postup prípravy je podobný predchádzajúcim (žiadne rozbíjanie vajec teda nečakajte) avšak v tomto prípade vodu zohrievať nemusíme. Takže v shakeri rozmiešame 100-120 ml vody s práškom. Na panvici zohrejeme kvalitný olej (napr. kokosový) a rozmiešanú zmes vylejeme na panvicu. Tu už je postup rovnaký ako pri bežnej omelete, čiže chvíľu počkať, otočiť, chvíľu počkať a hotovo. K omelete si nakrájame ešte zeleninu a môžme jesť.


Vyhodnotenie: Žiadne vajcia, takže nemôžte očakávať žiadny zázrak. Tak to aj bolo a ani chuť nebola žiadna sláva. Všetky príchute sa mi zdali rovnaké. No opäť, ak nemáme nič iné do úst, aspoň nám "omeleta" dodá nejaké tie bielkoviny.
Upgrade: No.1 vec je pridať 1-2 domáce vajcia (nie je to len o pocite rozbitia vajcia). Ostatné je už na vašich chutiach a fantázie, či si tam pridáte korenie (ja som použil kurkumu a chilli papričku), šunku, slaninu. A na konci nezabudnite aj na zeleninu.


Proteínový nápoj

Príchute: bez príchute, možnosť výberu z tabletkových príchutí
Zloženie: bez príchute (100g): podrobné zloženie na stránke
Bielkoviny66,3g
Sacharidy5,49g
z toho cukry0,8g
Vláknina12g
Tuky8g

Príprava:Zmiešanie proteinového prášku s 200 ml vody v shakeri a tým sme skončili. Poprípade ešte pridať rozdrvenú tabletovú príchuť a rozmiešať. 
Vyhodnotenie: Proteín bez pridanej príchute je poživateľný a necítiť ani rybací zápach (ktorý je cítiť z prášku) spôsobený obsahom omega-3 v proteíne. No však chuť proteínu mi príde výrazne sójová (obsahuje sójový proteínový izolát). Takže komu to prekáža, vyrieši to príchuť podľa výberu.


Proteínová tyčinka


Príchute: banán-kokos, vanilka, čokoláda
Zloženie (1 tyčinka/36g): podrobné zloženie na stránke
Bielkoviny9,9g
Sacharidy6,2g
z toho cukry2,8g
z toho vláknina3,1g
Tuky6g
z toho SAFA2,6g
Soľ7,4g

Príprava: Tu je to jednoduché. Rozbaliť a zjesť.

Vyhodnotenie: To najlepšie na koniec. Jediný nedostatok je len jej veľkosť. 36 gramov? Dva hryzi a môžeš rozbaliť ďalšiu. Tyčinka je jemne sladká a vďaka vysokému obsahu bielkovín a tukov (ktoré sú obsiahnuté v slušnej miere) hutná, no vôbec sa nelepí na zuby a príjemne sa rozplýva v ústach. Keď vás neoslovil doteraz žiadny produkt, určite tento stojí za vyskúšanie.

Záver

Jesť všetky produkty počas dňa a nič iné určite neodporúčame. Ale ako doplnenie bielkovín počas dňa je to použiteľné. Takisto vidím využiteľnosť na celodenných turistikách kde sme predsa len limitovaný. Takže ti stačí nahádzať do batohu 2-3 sáčky a si vybavený.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Get this tabber widget

Za posledných 7 dní

Za posledných 30 dní

Za celé obdobie