Stránky

nedeľa 2. februára 2014

Nie je káva ako "káva"

Doprajete si každý deň dúšok tohto nápoja? Ak áno, určite to nebude jedna šálka ale aspoň dve. No pijete naozaj kávu? Nie je to len horká, čierna voda, ktorú si musíte dochutiť cukrom a zjemniť mliekom? Mám na mysli instantné "kávy" typu "nesca" a jej podobnými napodobeninami. Trafil som sa? Tak vás hneď na začiatku môžem ubezpečiť, že kávu nepijete. A ak patríte medzi tých, ktorí kávu nepijú, určite pokračujte v čítaní a dozviete sa tajomstvo pravej kávy, ktorá vám nemôže nechutiť.

Svetový poľnohospodársky priemysel doslova vytlačil z povedomia pravú chuť kávy. Namiesto toho ponúka nekvalitnú instantnú kávu, v ktorej sa dajú zakryť všetky chyby ako je pleseň, nekvalitné praženie kávy ale takisto táto káva obsahuje nekvalitné kávové zrná, ktoré sú pestované pre veľko zber a nemajú kvalitu pravej kávy. Iste môžete namietať, že si kupujete kávové zrná, ktoré si sami pomeliete. To je menšie zlo ale tieto zrná sa pestujú na obrovských plantážach, ktoré sú presiaknuté umelými hnojivami, pesticídmi a herbicídmi. Pravým opakom je ORGANICKÁ KÁVA, ktorá je naozaj tou pravou kávou.

Čo je ORGANICKÁ KÁVA?

Organická káva je pestovaná v súlade s ekologickými normami a techník poľnohospodárstva. Používanie umelých hnojív, pesticídov a herbicídov je prísne zakázané. Pestovatelia vytvárajú viac ekologickejší produkt. Organická káva je káva vyrobená takým spôsobom, ktorý je v súlade s ekologickými normami stanovenými vládami a medzinárodnými organizáciami.

Prečo ORGANICKÁ KÁVA?

Kávu pijeme každodenne, dokonca niekoľko krát za deň a preto káva patrí medzi produkt, nad ktorým sa oplatí pozastaviť a rozmyslieť si čo do seba nalejeme, veď v prvom rade ide aj o naše zdravie. Káva je jedným z najviac chemicky ošetrovaný produktom na svete. Bežne sa využívajú syntetické, ropné pesticídy a herbicídy na podporu rastu kávy, no tieto chemikálie prenikajú do zeme a ukladajú sa v podzemných vodách čím znečisťujú vodu pre ľudí žijúcich nablízku. Ďalším dôvodom prečo si vybrať organickú kávu je ochrana lesov. Možno vás hneď napadla otázka aký to má súvis s kávou. Je v tom skrytá jednoduchá rovnica. Viac slnka = viac kávovníkov a to znamená odlesňovanie. Tu nastáva ďalší problém. Veď predsa výrub lesov narušuje pôvodný ekosystém čo ohrozuje žijúce zvieratá v lesoch. Výberom organickej kávy podporujete tradičné poľnohospodárske metódy, ktoré podporujú a dopĺňajú pôdu o potrebné živiny namiesto toho aby bola znečisťovaná. 

Nedotknutá príroda

Ako aj pri ostatných organických produktoch, tak aj organická káva sa musí pestovať na pôde, ktorá nebola po dobu najmenej troch rokov chemicky ošetrovaná, musí mať dostatočnú vzdialenosť medzi konvenčne pestovanými plodinami a takisto musí byť zabezpečené na tejto pôde striedanie plodín aby sa pôda udržala úrodná. Organické poľnohospodárstvo stimuluje prirodzený vývoj životného prostredia v rámci kontroly chorôb a škodcov. Väčšina organickej kávy sa pestuje v tieni (shade grown), čím sa zachováva množstvo lesov. Toto prináša množstvo výhod, vrátane minimalizácie erózie pôdy, zachovanie bydliska najmä pre vtáky, ktoré svojím trusom prirodzene hnoja pôdu. Vtáky sa navyše živia škodcami, ktoré sa živia listami kávovníkov.

Hlavné benefity pitia organickej kávy

Ak som vás doteraz nepresvedčil začať piť organickú kávu, tak mi dajte ešte poslednú nádej. V najbližších riadkoch sa dozviete aké priaznivé účinky má tento nápoj. Pripravené espresso (10-20% kofeínu) z organickej kávy má tie najlepšie využitie zdraviu prospešné látky. Z klasických zalievaných alebo instantných káv sa uvoľňuje až 80-90% kofeínu čo je veľký problém pre organizmus. Organická káva navyše obsahuje vyššie percento antioxidantov (polyfenoly) ako zelený čaj. Polyfenoly pomáhajú tlmiť kardiovaskulárne  ochorenia, Parkinsonovú a Alzheimerovú chorobu. 

Ako je to s organickou kávou na Slovensku?

Človek by povedal, že v takom malom štáte ako je Slovensko niečo také ako organická káva nemôže existovať. Pravda je síce krutá a v 80% podnikoch (možno aj viac) vám nepripravia zdravú organickú kávu. Ale kávu si je možné pripraviť aj doma, v práci či na cestách. Spôsobov prípravy je neúrekom, stačí len hľadať, dôležité je mať hlavne organickú kávu. Tak kde ju dostať? Treba hľadať na internete ale aby som vám to hľadanie uľahčil, tak zavítajte na stránku Power Coffee. Pod palcom ju má náš kamarát Dušan Plichta tak prečo ho nepodporiť? Na jeho stránke sa takisto dočítate veľa zaujímavostí o káve, jej príprave a všeličo možné. Túto kávu odporúčam každému kávičkárovi, rozdiel je neuveriteľný. Napadne vás potom už len otázka, čo som doteraz vlastne pil?


Zdroje:
http://globalorganiccoffee.com/
http://www.dusanplichta.com/

Foto:
http://www.goodfon.com/

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Get this tabber widget

Za posledných 7 dní

Za posledných 30 dní

Za celé obdobie