Stránky

streda 23. októbra 2013

Potraviny, ktoré vyzerajú ako časti ľudského tela a zároveň ich aj podporujú

Určite každý z nás počul frázu "Si to, čo ješ." Ale medzi jedlom a ľudským telom môže byť určitá podobnosť a možno aj väčšia ako si si myslel. Prinášame vám 10 potravín ktoré sa podobajú na niektoré časti ľudského tela a zároveň im poskytujú výživu. Napríklad vlašské orechy podporujú mozog a zároveň sa aj podobajú na mozog. Náhoda? Možno. Hoci tieto potraviny sú prospešné pre celé telo, poďme sa pozrieť na čo sa špecifikujú :)


1. Mrkva na oči


foto: iStockphoto

Rozkrojte mrkvu priečnym rezom a uvidíte podobnosť s okom. Všimnite si vzor radiálnych línii ako sa podobajú na zrenicu a dúhovku. Príbeh starých mám je pravdivý, chrúmanie mrkvy skutočne podporuje zdravie očí. "Mrkva je plná vitamínov a antioxidantov, ako beta-katorén, ten znižuje riziko makulárnej degenerácie, najčastejšia príčina straty u starších ľudí." hovorí Sasson Moulavi, MD, riaditeľ centra Smart for Life Weight Management v Boca Raton, Florida.


2. Vlašské orechy na mozog


foto: iStockphoto

Záhyby a vrásky pripomínajú ďalší ľudský orgán, mozog. Tvar orecha približuje časť tela, vyzerajúcu ako pravá a ľavá hemisféra. A nie je žiadnym prekvapením, že orechy sa nazývajú aj ako "brain food" - podľa Lisy Avellino, dietologička na Focus28 Diet, "majú vysoký obsah omega-3 mastných kyselín, ktoré pomáhajú podporným funkciám mozgu.


3. Zeler na kosti


foto: iStockphoto

Dlhé, štíhle stonky zeleru vyzerajú ako kosti a sú pre ne aj prospešné. "Zeler je skvelým zdrojom kremíka, ktorý je súčasťou molekulárnej štruktúry, ktorá dáva kostiam silu" hovorí Dr. Moulavi. Ďalšia zaujímavá náhoda: "Kosti majú 23% sodíka ako aj zeler" hovorí Avellino


4. Avokádo na maternicu


foto: iStockphoto a Shuttetstock

Tvar žiarovky avokáda pripomína maternicu a rovnako aj podporuje reprodukčný systém. "Avokádo je dobrým zdrojom kyseliny listovej", hovorí Elizabeth Somer, diétologočka a autorka knihy Eat Your Way to Happiness. Bolo zistené, že kyselina listová znižuje riziko dyspalázie krčka maternice, čo je pred rakovinový stav.


5. Mušle na semenníky


foto: Shuttetstock a 3D Clinic

Podľa štúdií sú mušle, ktoré nesú podobnosť so semenníkmi, prospešné pre mužské pohlavné orgány. "Výskum z Holandska naznačil, že obohatenie jedálničeka o kyselinu listovú a zinok (vysoký obsah týchto prvkov majú práve mušle),  môže mať významný vplyv na kvalitu semena u mužov" hovorí Dr. Moulavi


6.  Grapefruit na prsia


foto: iStockphoto a 3D4Medical.com

Podobnosť medzi guľatými citrusovými plodmi  (akými sú aj citróny a grapefruity) a prsiami môže byť viac než náhodná. Grapefruit obsahuje látky nazývané limonoidy, u ktorých bolo preukázané že bránia rozvoju rakoviny u laboratórnych zvieratách a ľudských bunkách prsníka" hovorí Dr. Moulavi


7. Paradajka na srdce


foto: Shuttetstock a 3D Clinic

Ak sa pozriete na plátok paradajky, má niekoľko komôr, ktoré pripomínajú štruktúru srdca. "Štúdie preukázali že z dôvodu obsahu lykopénu v paradajkách je znížené riziko ochorení srdca u mužov aj žien, ktorý ich jedia," hovorí Somer. A zároveň dodáva "Ak k nim pridáme malé množstvo tuku ako je olivový olej alebo avokádo, vstrebateľnosť lykopénu sa zvýši takmer desaťnásobne."


8. Červené víno na krv


foto: iStockphoto

Červené víno, ktoré je bohaté na antioxidanty a polyfenoly vrátane silného resveratrolu, vyzerá ako krv. "Keď ho pijete, obohacujete svoju krv o zdravé živiny, ktoré pomáhajú proti ničivým látkam v krvi, ako je LDL cholesterol, ktorý spôsobuje srdcovo cievne ochorenia" hovorí Somer. "Červené víno obsahuje aj zmes na riedenie krvi a tak znižuje krvné zrazeniny, ktoré sú spojené s mŕtvicami a srdcovo cievnymi ochoreniami."


9. Zázvor na žalúdok


foto: iStockphoto

Každý, kto niekedy siahol po pohári zázvorového piva, keď mal bolesti brucha vie o jeho účinkoch proti nevoľnosti. A podobá sa trochu aj na tráviaci orgán. "Gingerol je látka zodpovedná za štipľavú vôňu a chuť a má schopnosť zabrániť nevoľnosti a zvracaniu" Dr Mulavi


10. Sladké zemiaky na pankreas


foto: Shuttetstock

Podlhovastý sladký zemiak nesie silnú podobnosť s pankreasom a takisto podporuje jeho zdravú funkciu. "Sladké zemiaky sú bohaté na beta-karotén, čo je silný antioxidant, ktorý chráni všetky tkanivá v tele, vrátane pankreasu, proti poškodeniu s spojenému s nádorovým ochorením alebo starnutím." hovorí Somer.

zdroj: http://ieconetwork.com/blog/foods-look-like-body-parts-good/

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Get this tabber widget

Za posledných 7 dní

Za posledných 30 dní

Za celé obdobie