Stránky

pondelok 20. mája 2013

MAXIMUM SVALOV a MINIMUM TUKU: 5. časť (Rastový hormón)

Načo je dobrý spánok? Drvivá väčšina by odpovedala, že spánok je na to aby sme si oddýchli a načerpali nové sily. Áno, to je pravdou. Lenže spánok je dôležitý aj pre budovanie svalov, sily a zdravia. Za to je zodpovedný rastový hormón, ktorý buduje svaly a aj spaľuje tuky.


„Hormón mladosti“

Rastový hormón (RH) alebo nočný hormón ovplyvňuje mnoho faktorov ako je príjem stravy, cvičenie, spánok, stres, vek, svalová hmota a aj pohlavie. Množstvo RH v krvi je charakterizované veľkými impulzmi RH nasledované minimálnymi impulzmi. Práve tie najväčšie impulzy prichádzajú počas hlbokého spánku. Nedostatok RH je ovplyvňované nedostatkom spánku, zlými stravovacími návykmi, stresom, slabá aktivita štítnej žľazy a niektoré lieky. To môže viesť k pribratiu tuku, zníženie výkonu, znížená imunita, spomalený rast a zrýchlenie starnutia. Správne návyky jedenia a spánku výrazne zvyšujú aktivitu rastového hormónu.

Čo treba vedieť o rastovom hormóne

Rastový hormón dosahuje maximum počas hlbokého spánku. Aby sme trošku porozumeli aký to je ten hlboký spánok, tak potrebujeme poznať fázy spánku. Spánok sa delí na dve fázy: REM (rapid eye movement) spánok a non-REM spánok. Non-REM spánok je potom ďalej rozdelený na jednotlivé fázy. Cyklus spánku a prebudenia potom pozostáva z REM spánku, non-REM spánku a bdelosť. Práve non-REM spánok je nazvaný hlbokým spánkom. Rastový hormón má najväčšiu aktivitu práve v tejto fáze. Pre ľudí, ktorí trpia nespavosťou alebo stávajú v skorých ranných hodinách by si mali pospať aj poobede, tým sa vykompenzuje nedostatok hlbokého spánku.

Rastový hormón a jedenie

Prijímanie potravy je dôležitý faktor pre rast. Zvieratá a ľudia jedia aby uspokojili svoje telo energiou a výživovými potrebami. Dnes veľa ľudí trpí fóbiou z hladu a preto jedia hocičo a hocikedy. Za to je zodpovedný iný hormón, ale je takisto zodpovedný aj za rast. Pre správnu hladinu rastového hormónu je potrebné dodržiavať aj hlad. Príjem potravy je kontrolovaný mechanizmom prežitia. Znamená to toľko, že napomáha udržiavať telo pod extrémnymi podmienkami, ktoré zahrňuje aj nedostatok jedla alebo intenzívna fyzická záťaž s nedostatkom energie. Hlad potom spúšťa anabolický prepínač pomocou rastového hormónu, ktorý zrýchľuje spaľovanie tukov a dodáva svalom šetrne potrebné bielkoviny.

Jedenie večer počas relaxu ukončuje fázu denného príjmu stravy, preto je dôležité si dať niečo pod zub aj večer. Dodržiavanie denného režimu spánku a vyhýbanie sa z nedostatku spánku pomáha maximalizovať účinok rastového hormónu počas hlbokého spánku. Správne zachovanie intervalov hladu s fyzickým zaťažím a po ňom nasledujúci interval doplnenia potrebných živín, relaxácia prospieva správnemu spánku a maximalizovanie anabolickej aktivity.
Rastový hormón má zvyšuje aj hustotu kostí a spevňuje spojovacie tkanivo. Práve kosti a spojovacie tkanivá hrajú vo funkčnej sile svalov veľmi dôležitú úlohu. RH pomáha  pri obnove svalových vlákien, šliach a pri spevňovaní kosti. Nedostatok rastového hormónu narúša celkový rast svalov a nárast sily.

Články:
12 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10


Maximum Muscle Minimum Fat - Ori Hofmekler môžete kúpiť v e-shopoch za cenu od (Zdroj: Heureka.sk)
Porovnať ceny >>

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Get this tabber widget

Za posledných 7 dní

Za posledných 30 dní

Za celé obdobie