Sú pre naše telo potrebné tuky? Naozaj ich potrebujeme? Načo vlastne slúžia a aké sú ich výhody
či nevýhody? Všetko sa dozviete v nasledujúcich riadkoch. Mastné kyseliny
majú veľký podiel na tvorbe svalov a strate tukov. Tuk je stavebným prvkom
všetkých bunkových membrán a čo takisto je prvoradý zdroj energie pre
budovanie kostrového svalstva. Čo je však najviac dôležité, isté mastné
kyseliny vytvárajú hormóny, ktoré majú efekt na telo pri regulácií anabolických
a katabolických procesoch.
Dobré tuky, zlé tuky
Mastné kyseliny si získali reputáciu dobrých alebo zlých
tukov, ale tieto tvrdenia sú niekedy klamné a nie je všetko tak ako sa zdá
a ako z každej strany počúvame, že máme obmedziť príjem tukov. Kvôli
nevedomosti a strachu zo smrti vnímame tieto „zlé“ tuky ako niečo čomu sa
máme vyhýbať, nejesť tukové jedlá.
Mäso je historicky považované za veľmi vzácne a určené pre
bojovníkov. Dnes je považované za najlepšie jedlo na tvorbu svalov.
Antropológovia však tvrdia, že od doby kamennej sa naše telo veľmi nezmenilo.
Naše telo je stále biologicky navrhnuté k úžitku z ulovenej stravy
bohatej na tuky.
Načo sú dobré tuky
Tuk v tele zohráva komplexnú rolu, ktorá zahŕňa
schopnosť generovať energiu, zvládať stres a lepšie zvládnutie náročných
situácií vďaka čomu dokážeme lepšie „prežiť“. Tieto úlohy sú čiastočne riadené
aj esenciálnymi mastnými kyselinami (EMK). Esenciálne mastné kyseliny sú
najviac dôležitými tukmi v tele,
ktoré nás držia pri živote. Slovo esenciálne znamená, že EMK nie sú produkované
v tele a preto musia byť prijímané v strave.
Rybí olej, ktorý obsahuje omega-3 EMK je považovaný za jeden
z najlepších výživových produktov zdravej výživy. Omega-3 EMK sa aktívne
zapájajú do biologických funkcií ako je zmierňovanie bolesti a zápalu,
znižovanie krvného tlaku a cholesterolu, zlepšovanie citlivosti na inzulín
a obmedzovanie nadmernej estrogénnej aktivity.
Rovnováha EMK
Omega-3 a omega-6 EMK sú medzi sebou v určitej rovnováhe.
Obidve mastné kyseliny sú pre náš organizmus veľmi dôležité. Keď sú EMK v rovnováhe,
ľahšie sa upevňuje zdravie a vitálnosť. Naopak, v nerovnováhe alebo
nedostatku EMK môže viesť k chronickému užívaniu jednej EMK nad
druhov. To môže zapríčiniť rôzne choroby alebo aj skolabovanie metabolizmu.
Napriek tomu sú omega-3 stálym nedostatkom v našej spoločnosti. Prebytok
omega-6 olejov v našej strave (kukuričný, repkový, slnečnicový olej) často
narušuje rovnováhu EMK v tele.
Ľudí, ktorí trpia z akútnych či chronických zápalov z chorôb,
zranení by mali zvýšiť konzumáciu omega-3 EMK, ktoré sa nachádzajú najmä v konopnom,
ľanovom a rybacom oleji. Konzumácia omega-3 a omega-6 EMK by mala byť
zhruba 2:1 alebo aj 3:1.
Tí čo chcú maximalizovať rast by mali mať prijímať o trochu
viac omega-6. Nie však pomocou olejov spomínaných vyššie ale radšej zvýšením
príjmu domácich vajec a mliečnych výrobkov. Tieto potraviny sú považované
za najviac prospešné k získaniu svalovej hmoty. Iné jedlá, bohaté na
mastné kyseliny, ktoré podporujú sexualitu a silu sú orechy a semiačka.
Záver
Tuky sú na fungovanie nášho organizmu veľmi dôležité, preto
sa netreba báť jesť jedlá bohaté na tuky. Pozor si však treba dávať na
rafinované oleje typu slnečnicový, repkový. Ako náhradu radšej siahnuť po
klasickej bravčovej masti. Konzumáciou tukov telo vyrába aj potrebnú energiu a s pravidelným
cvičením sa zvyšuje energetický výdaj, čím sa zrýchľuje aj metabolizmus a potom
si môžeme dovoliť aj viac zjesť.
Maximum Muscle Minimum Fat - Ori Hofmekler môžete kúpiť v e-shopoch za cenu od (Zdroj: Heureka.sk)
Porovnať ceny >>
Porovnať ceny >>
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára