Stránky

utorok 28. mája 2013

MAXIMUM SVALOV a MINIMUM TUKU: 10. časť (Strata tuku / Záver)

Strata tuku je biologický proces, ktorý núti telo brať tuk zo zásob a premeniť ho na energiu. Znie to veľmi jednoducho, ale vôbec to také jednoduché nie je. Kto má bližší záujem ako to celé prebieha, môže sa to dočítať v knihe, ktorú uvádzam na konci. Sú tu avšak vplyvy, ktoré zabraňujú uvoľňovanie tukov, lebo sú použité na životne dôležitejšie úlohy.

Všetkým je známe, že tuky slúžia ako skladisko energie. Menej známe je už však to, že slúžia aj na biologické procesy v tele. Tuk nadobúdame alebo spaľujeme kvôli ochrane voči:
1. Akumulácia toxínov, ktoré môžu poškodiť životne dôležité orgány.
2. Akumulácia lipidov a cholesterolu, ktoré môžu spôsobiť cukrovku a odolnosť voči inzulínu.
3. Hormonálna nerovnováha, napr. nerovnováha adrogénov a estrogénov.

Z toho vyplýva, že hocijaká metóda, ktorá eliminuje tieto tri problémy zaistí aby telo spaľovalo tuk a nedržalo ho v tele aby sa ochránilo voči týmto vplyvom.

Obmedzenie sacharidov a kalórií

Diéty založené na vyhýbaní sa tukov boli populárne pred pár rokmi ale zlyhali na tom, že nepomohli ľudom stratiť tuk. Väčšina dnešných diét majú základ v obmedzení sacharidov a obmedzenie kalórií. Prijímaním menej sacharidov telo spotrebuje viac energie ako prijme, takže teoreticky je nútené siahnuť  na tukové zásoby. Podobne sa to tak deje aj s kalóriami. Treba však aj podotknúť fakt, že obmedzenie sacharidov a kalórií spôsobuje nižšiu hodnotu inzulínu, ktorý podporuje spaľovanie tukov. Dlhodobé obmedzenie sa z tohto dôvodu nedoporučuje. Potom to môže mať práve opačné následky. Síce na začiatku diéty človek stratí na váhe ale po čase ju má zase naspäť.
Obmedzenie sacharidov a kalórií môže byť veľmi užitočné aj pri dlhodobom spaľovaní tukov. Musí byť však pod kontrolou a vykonávaná periodicky a nie chronicky.

Podkožný a viscerálny tuk

Zabránenie hromadeniu tuku znamená pre veľa ľudí niečo nemožné. Samozrejme, že je to možné. Avšak absolútnemu hromadeniu tuku sa nedá zabrániť z dôvodu dôležitosti tuku. Nejaké množstvo tuku je potrebné na prežitie.
Ľudia však nie sú vedomý toho, že v tele máme dva druhy tukov, ktoré majú odlišnú citlivosť spaľovanie tukov. Prvý typ tukového vlákna je podkožný tuk, ktorý sa nachádza pod kožou a druhý typ je viscerálny tuk, ktorý je vnútorný.

Toxicita

Jednou z hlavných úloh tukov je ochrana voči hromadeniu toxínov. Tukové tkanivá skladujú toxíny aby ochránili životne dôležité orgány. Každý proces, ktorý pomôže detoxifikovať organizmus pomôže eliminovať hromadenie tukov a zároveň urýchli spaľovanie tukov.
Spaľovanie tuku vyžaduje tieto kroky:
1. Zvýšenie využitia tuku.
2. Zvýšenie premeny energie.
3. Zvýšenie detoxifikácie.

Zvýšenie využitia tuku
Najväčším využívateľom tukov sú svaly. Najviac však využívajú tuky pomalé a super rýchle svalové vlákna. Pre zvýšenie využitia tuku a podporu spaľovania tukov je potrené zahrnúť do tréningového plánu špeciálne tréningy, ktoré naraz rozvíjajú výdrž, silu, rýchlosť.

Zvýšenie premeny energie
Vyjadruje množstvo energie, ktoré telo prijme a využije. Keď v tele je veľká premena energie, stúpa aj využitie sacharidov a tukov. Tým sa znižuje riziko hromadenia lipidov v krvi a pečeni. Tento stav môže byť vyvolaný zahrnutím intenzívnych tréningov a dostatočného odpočinku s dostatočným doplnením všetkých živín. Takisto k tomu pomôže hladovka a prejedanie.

Zvýšenie detoxifikácie
Efektívna cesta k očisteniu organizmu od toxínov prirodzene je hladovka (pôst). Treba si však uvedomiť, že pri detoxifikácií telo zvyšuje vylučovanie toxínov do krvi. Preto je dôležité počas detoxifikácie prijímať antioxidanty, ktoré nájdeme v ovocí, v zelenine,  semiačkach, v orechoch, v hubách a v bylinkách. Najviac dôležité sú brokolica, karfiol, repa a petržlen. Ak toxíny nie sú odstránené, môžu sa nahromadiť v pečeni, v obličkách, v kĺboch a iných vláknach čo môže spôsobiť iné komplikácie.

Záver

Po napísaní 10 článkov z tejto knihy (odkaz na konci), by som to aj uzavrel a pustil sa do ďalšej knihy (informácií nie je nikdy dosť). Dúfam, že tieto články vám dali nejaké nové informácie a otvorili poniektorým možno aj nové možnosti stravovania a tréningových plánov. Na záver sa chcem poďakovať všetkým čitateľom, ktorí vydržali tieto články čítať až do konca.

Články:
12 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Pozri aj



Maximum Muscle Minimum Fat - Ori Hofmekler môžete kúpiť v e-shopoch za cenu od (Zdroj: Heureka.sk)
Porovnať ceny >>

2 komentáre:

  1. Chyba v článku, inzulín práveže zabraňuje chudnutiu. Preto je potrebné sa vyhýbať vysokoglykemickým jedlám, a nizkoglykemické jesť spolu s vlákninou.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Inzulín regulovaný s nízkym GI uvoľňuje rastový hormón, ktorý podporuje rast svalov. A rast svalov zrýchľuje metabolizmus čo má za následok aj spaľovanie tukov. Sú to práve inzulínové maximá z vysoko glykemických jedál, ktoré zabraňujú chudnutiu a sú zodpovedné aj za ostatné zdravotné problémy.

    OdpovedaťOdstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Get this tabber widget

Za posledných 7 dní

Za posledných 30 dní

Za celé obdobie